Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Μ.Π.Ε. ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΝΗΕΣ

προς : Νομάρχη

κοιν: αντινομάρχη περιβάλλοντος

πρόεδρο νομαρχιακού συμβουλίου

επικεφαλής νομαρχιακών παρατάξεων


ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση εισαγωγής στο Νομ. Συμβούλιο της Μ.Π.Ε. μέρους της σχεδιαζόμενης επένδυσης στις Νηές


Έχει παρέλθει, εξ’ όσων γνωρίζουμε, η προβλεπόμενη προθεσμία εντός της οποίας θα έπρεπε να εισαχθεί προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η Μ.Π.Ε. που αφορά μέρος της σχεδιαζόμενης επένδυσης στις Νηές, προκειμένου αυτό να γνωματεύσει επ’ αυτής.

Αυτή η καθυστέρηση ενέχει τον κίνδυνο να εκληφθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σαν σιωπηλή συναίνεση της ΝΑΜ ή να δημιουργήσει νομικό επιχείρημα από την εταιρεία. Εξέλιξη την οποία δύσκολα θα μπορούσε να διαχειριστεί κάποιος πείθοντας τους κατοίκους του Δήμου Σούρπης και της ευρύτερης περιοχής, πως δεν ήταν προϊόν μεθόδευσης.

Τους φόβους μας αυτούς τους έχουμε εκθέσει επανειλημμένα και στον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου και πρόσφατα στην αρμόδια αντινομάρχη Περιβάλλοντος, από την οποία πήραμε τη διαβεβαίωση πως τίποτα τέτοιο δε συμβαίνει και πως η καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε ενδελεχή έλεγχο που διεξάγουν οι υπηρεσίες της ΝΑΜ επί των πτυχών της Μ.Π.Ε.

Θα θέλαμε λοιπόν και από εσάς να μας διαβεβαιώσετε πως η καθυστέρηση οφείλετε στον προαναφερόμενο λόγο και δεν μπορεί να εκληφθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σαν σιωπηλή συναίνεση και δεν δημιουργεί νομικό επιχείρημα για την εταιρεία.

Επίσης θα θέλαμε να μας γνωρίσετε αν υπάρχει εκτίμηση για το χρόνο εισαγωγής της Μ.Π.Ε. στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.


Σούρπη 23 Ιουνίου 2009


Για την

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΡΠΗΣ


ΑΡΓΥΡΗΣ Χρήστος

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΝΗΕΣ 10/3/2009

Αυτό είναι το άρθρο που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έθιξε την υπόληψη του κ. Καραγκιόζογλου(δημαρχου της Σούρπης) και τον οδήγησε να καταθέσει μήνυση σε βάρος των αρθρογράφων ζητώντας αποζημίωση μερικών χιλιάδων ευρώ.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΝΗΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ 10-3-2009
ΑΡΓΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΝΙΦΟΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΡΠΗΣ

ΕΧΕΦΡΟΝΕΣ ΣΕ ΣΥΓΧΥΣΗ ή ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;

Συγχαρητήρια σ’ εκείνους που μόχθησαν το τελευταίο διάστημα για την οργάνωση του διανομαρχιακού συμβουλίου στη Σούρπη. Οι στόχοι επετεύχθησαν.


• η διαβούλευση πραγματοποιήθηκε και αυτό μπορεί να το επικαλεσθεί ενώπιον πάσης αρχής ο καθένας. Η απαίτηση της ευρωπαϊκής και της ελληνικής νομοθεσίας περί διαβούλευσης με το τοπικό στοιχείο για έργα με μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον εκπληρώθηκε.

• οι πολίτες της περιοχής και οι απόψεις τους στριμώχτηκαν εκτός της διαδικασίας, όπως πράγματι τους αρμόζει. Άλλωστε τι θα μπορούσαν να πουν οι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός…άντε των δύο χεριών, μόνιμοι αντιρρησίες, βολεμένοι και απληροφόρητοι;

Συγχαρητήρια στον Νομάρχη και στον πρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου που άντεξε στις πιέσεις μας το τελευταίο εικοσαήμερο και δε προέβλεψε στη διαδικασία να δοθεί χρόνος σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες του δήμου Σούρπης και της ευρύτερης περιοχής να εκφράσουν τις απόψεις τους. Αυτό δεν προβλεπόταν από τον κανονισμό του νομαρχιακού συμβουλίου μας απαντούσε στις επαφές μας.


Ο ίδιος κανονισμός όμως προέβλεπε τη συμμετοχή των πανεπιστημιακών που με τις μελέτες βάζουν πλάτη στην εταιρεία. Προέβλεπε επίσης τη συμμετοχή του μελετητή της εταιρείας, του δικηγόρου της μητρόπολης, της κουστωδίας των δημάρχων, των διάφορων σχετικών ως και άσχετων φορέων.


Αντίθετα δεν προέβλεπε τη συμμετοχή εκτός από τους πολίτες του δήμου και τη συμμετοχή του πολιτιστικού συλλόγου Σούρπης, ούτε φορέων που ομολογουμένως θα πληγούν ανεπανόρθωτα από την επένδυση και την αφαλάτωση. Όπως για παράδειγμα οι επαγγελματίες αλιείς


Τόσο αυστηρός…μα τόσο αυστηρός είναι αυτός ο κανονισμός του νομαρχιακού συμβουλίου που δεν προβλέπει την έκφραση της αντίθετης άποψης της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών του δήμου Σούρπης;


Δημοκρατία για κάποιους φαίνεται να είναι τέσσερεις λύκοι και ένα αρνί να συζητούν για φαγητό. Μόνο που η μεγάλη πλειοψηφία του λαού του δήμου μας δεν ενδιαφέρεται για το ρόλο του αρνιού.


Δεν θα σχολιάσουμε την εισήγηση της νομαρχίας η οποία διακατέχεται από ακατάσχετο βερμπαλισμό, ούτε αυτή του δήμου γιατί την είχαμε διαβάσει προ πολλού σε έντυπα της εταιρείας και την είχαμε ακούσει από στελέχη της σε διάφορες εκδηλώσεις. Ούτε καν θα σταθούμε στο ψήφισμα που μέρος του βασιζόταν σε διαφημιστικό της επενδύτριας εταιρείας.

Ένα μόνο θα πούμε.

Πράγματι προκειμένου να αμβλυνθεί η αντίδραση και να εξωραϊστεί η όλη υπόθεση χρησιμοποιούνται κάποια τεχνάσματα όπως αυτά του συμφώνου για την απασχόληση και την προμήθεια τοπικών προϊόντων καθώς και του οικολογικού παρατηρητήριου τα οποία θα θεσμοθετηθούν και θα δεσμεύουν την εταιρεία στο να απασχολεί ντόπιους εργαζόμενους, να απορροφά τα τοπικά προϊόντα να μη μολύνει το περιβάλλον να, να, να…


Και αυτά τα λένε οι θιασώτες του φιλελευθερισμού, της αγοράς, των πράσινων αλόγων.


Προτάσεις άλογες; Προτάσεις εχεφρόνων σε σύγχυση ή μήπως κουτοπόνηρες προτάσεις ανθρώπων σε διατεταγμένη υπηρεσία;


Εμείς πιστεύουμε το τελευταίο.

Γιατί είναι αδύνατον να δεχθούμε πως όλοι αυτοί δεν γνωρίζουν τους νόμους και τη λογική της αγοράς, τη δύναμη του κεφαλαίου, τον ίδιο τον καπιταλισμό. Απλά προσπαθούν να εξαπατήσουν τους πολίτες.

Για αυτό οι κύριοι κατά τα άλλα δήμαρχοι πιπίλιζαν την καραμέλα πρέπει να γίνει η επένδυση γιατί «η κρίση και η κρίση και πάλι η κρίση» άλλα εμείς ξέραμε πως εννοούσαν «οι Κροίσοι και οι Κροίσοι και πάλι οι Κροίσοι» έχοντας στο μυαλό τους τα πλούτη των επενδυτών και των VIP ΄S τουριστών του μέλλοντος. Αιδώς Αργείοι


Δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για κανέναν το ότι οι πολίτες επέβαλαν να πάρουν το λόγο κάποιοι από αυτούς λίγο πριν να λήξει η συνεδρίαση παρ’ όλη την κούραση και το προχωρημένο της ώρας και να σπάσουν την ένοχη μονομέρεια και την ομοιομορφία του λόγου των περισσοτέρων νομαρχιακών συμβούλων της πλειοψηφίας και μέρους της αντιπολίτευσης πλην αυτών της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, των Νέων Δρόμων και του βουλευτή του Κ.Κ.Ε. κ. Γκατζή.


Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού του δήμου Σούρπης και της ευρύτερης περιοχής, που έδωσαν το παρόν στη συνεδρίαση κατά δεκάδες καθώς και Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΡΠΗΣ είναι αποφασισμένοι να αγωνισθούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν για να επανακτήσει το Ελληνικό Δημόσιο την περιοχή που παράνομα οικειοποιήθηκαν κάποιοι.


Γνωρίζοντας επίσης τις ολέθριες επιπτώσεις που θα έχει η επένδυση στους ίδιους και στο περιβάλλον της περιοχής δεν θα πάψουν στιγμή να φωνάζουν πως ανάπτυξη δεν είναι να παραδίδεις μοναδικές περιοχές φυσικού κάλους, όπως είναι οι Νηές, βορρά στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου και πιθανόν και αυτών που κρύβονται πίσω από αυτό. Φτάνει πια με την αναπτυξιομανία και την αναπτυξιολαγνεία.


Ο τόπος αυτός δεν έχει ανάγκη ούτε από πεντάστερα ξενοδοχεία, ούτε από γήπεδα γκολφ, ούτε από real estate, ούτε από αφαλάτωση και οι κάτοικοι και η περιοχή σε τίποτα δεν θα ωφεληθούν από αυτά.

Αντίθετα γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μαρασμό. Και ας ισχυρίζονται κάποιοι «εχέφρονες» πως είναι η χρυσή ευκαιρία για τη ρίγανη και για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού. Και ας λένε όμοροι «εχέφρονες» απαξιωτικά πως τα σχολεία μας παράγουν σωρηδόν κομμώτριες και πως το μέλλον βρίσκεται στο να παράγουν καμαριέρες, groomers κ.λ.π. Ωραία όνειρα έχουν για την νεολαία του δήμου τους και πολύ βαθειά γνώση για το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τα προβλήματά του.


Τα τερτίπια της εταιρείας με τη σαλαμοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων προκειμένου να αποφύγουν την έτσι και αλλιώς υποχρεωτική από την Ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία μελέτη αθροιστικών επιπτώσεων όπως και στην ίδια λογική και κατεύθυνση, στάση του Νομάρχη, που με δηλώσεις του, δεν συσχετίζει τον καθορισμό του αποδέκτη της αφαλάτωσης με την ίδια την αφαλάτωση, είναι γνωστά στους πολίτες και αξιολογούνται ανάλογα σε συνδυασμό με κάποια άλλα.


Δυστυχώς όμως για κάποιους τα περιθώρια, για παιχνίδια σε βάρος των πολιτών του δήμου μας αλλά και σε βάρος της κοινής λογικής, έχουν πια στενέψει και θα κληθούν να αναιρέσουν σύντομα ακόμα και αυτά που δειλά και υποκριτικά τραύλιζαν. Θα κληθούν οσονούπω να κάνουν «γαργάρα» πως διαφωνούν τουλάχιστον για την κατασκευή του γκολφ. Και αυτό γιατί σύντομα η σκοτεινή πλευρά της επιστήμης που έχει ταχθεί στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου θα δημοσιοποιήσει «την κατά παραγγελία ερευνά της και πληρωμένη από την εταιρεία Golfing βεβαίως».


Έρευνα που ούτε λίγο, ούτε πολύ βγάζει λάδι τα γκολφ για τα οποία ούτε μεταλλαγμένο γκαζόν χρησιμοποιείται , ούτε πολλά αγροχημικά και κυρίως ούτε μεγάλη απαίτηση σε νερό έχουν. Και μάλιστα θα επιχειρείται ένας άθλιος συμψηφισμός όσον αφορά τις υδροδοτικές ανάγκες των γκολφ με καλλιέργειες που συμβάλουν τα μέγιστα στη λύση του επισιτικού προβλήματος ολόκληρης της ανθρωπότητας.


Κάποτε ένας μεγάλος της επιστήμης είχε πει: «δύο πράγματα είναι άπειρα. Το σύμπαν και η ανθρώπινη ηλιθιότητα. Για το πρώτο όμως δεν είμαι και τόσο βέβαιος…»


ΑΡΓΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΝΙΦΟΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΡΠΗΣ


19 Μαρτίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11/6/2009

Τηλ: Πριάγγελος Γ. (πρόεδρος) 6937148176
Παπανικολόπουλος Γ. (γραμματέας) 6972281390
Αργύρης Χρ (ταμίας) 6936674154



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΡΠΗΣ, όπως είχε προαναγγείλει με δελτίο τύπου στις 5 Μαΐου έκλεισε έναν κύκλο ενημερωτικών επαφών με Βουλευτές, πολιτικά κόμματα, νομαρχιακές παρατάξεις και νομαρχιακούς συμβούλους του νομού Μαγνησίας ενόψει της συζήτησης στο νομαρχιακό συμβούλιο για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της σχεδιαζόμενης επένδυσης στις Νηές.

Στις επί τριάντα και πλέον ημέρες των επαφών της, η ΚΙΝΗΣΗ είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους πολιτικούς παράγοντες του νομού με κάθε λεπτομέρεια για τις απόψεις της, τις αντιρρήσεις της και τις προτάσεις της.


Οι κύριοι άξονες στους οποίους κινήθηκε η ενημέρωση αφορούσαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει τις εκτάσεις όπου σχεδιάζεται να αναπτυχθεί η επένδυση, τα περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και δημογραφικά προβλήματα που θα προκύψουν εξ αιτίας της και τις προτάσεις σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται η ΚΙΝΗΣΗ τις ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων της για ανάπτυξη.


Παράλληλα ζητήθηκε από όλους τους προαναφερόμενους πολιτικούς παράγοντες να ασκήσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση προκειμένου να αποσυρθεί, στο σύνολό του, το άρθρο 31 σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, που προβλέπει απαλλοτριώσεις σε βάρος όμορων ιδιοκτησιών κατοίκων της περιοχής και μάλιστα και από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου άλλα και από φυσικά πρόσωπα. Όλοι συμμερίστηκαν τις ανησυχίες μας και τάχθηκαν αλληλέγγυοι ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου του Αντιπροέδρου της Βουλής με κορυφαίο στέλεχος της επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων 2013 αποσαφηνίστηκε πως το συγκεκριμένο άρθρο αφορούσε κυρίως τις Νηές και το έλλειμμα εκτάσεων για την κατασκευή του γκολφ.


Πρόσφατα από δημοσιεύματα πληροφορούμαστε πως θα απαλειφθεί από το σχέδιο νόμου η πρόβλεψη για απαλλοτριώσεις υπέρ ΝΠΙΔ και φυσικών προσώπων όμως η εκτίμησή μας είναι πως αυτό δεν αποτρέπει οριστικά τις απαλλοτριώσεις οι οποίες εξακολουθούν να αιωρούνται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων της περιοχής.

Για αυτό ζητάμε καθαρή λύση.

Να αποσυρθεί οριστικά κάθε πρόβλεψη για απαλλοτριώσεις οι οποίες στην ουσία, έστω και έμμεσα, θα λειτουργήσουν υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων.


Πρόσφατα και το δημοτικό συμβούλιο της Σούρπης (αφού η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ τις προηγούμενες ημέρες είχε ενημερώσει πολλούς από τους δημοτικούς συμβούλους και είχε ζητήσει μέσω των παρατάξεων της αντιπολίτευσης επείγουσα σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου) συγχρονίστηκε μαζί μας και κυρίως με τους αγανακτισμένους κατοίκους της Σούρπης οι οποίοι αντιλαμβάνονται με ταχείς ρυθμούς πως η επένδυση αυτή εξελίσσεται σε όνειδος για τους ίδιους και την περιοχή και ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 31.


Χαιρετίζουμε την έστω και όψιμη αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου αν και θα τους θυμίσουμε πως το «προλαμβάνειν, κάλλιστο του θεραπεύειν» και πως η ενημέρωση και η γνώση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.


Αυτή είναι η αλήθεια και τίποτα δεν μπορεί να την αλλάξει. Κυρίως δε οι ανέξοδοι λεονταρισμοί και οι απειλές για μηνύσεις από τα στελέχη της εταιρείας που δήθεν διαπίστωσαν πως εμείς τους συκοφαντούμε όταν λέμε την αλήθεια και εξηγούμε, πάντα με στοιχεία και βαθιά γνώση, πως το όλο εγχείρημα θα έχει μόνο έναν κερδισμένο.

Την εταιρεία

και επίσης έναν χαμένο.

Το μέλλον της περιοχής και των κατοίκων της.

Επίσης χαιρετίζουμε και αφιερώνουμε στους «αφελείς», την για πρώτη φορά δημόσια δια του τύπου ομολογία της εταιρείας για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων της που μέχρι τώρα εντέχνως και επιμελώς προσπαθούσε να αποκρύψει.


Έχουμε λοιπόν ξενοδοχείο, ιδιωτική πολεοδόμηση β΄ κατοικίας ΠΕΡΠΟ, γήπεδο γκολφ…


Και αν ρωτούσαμε γιατί δεν υποβλήθηκε όπως θα έπρεπε, ενιαία στρατηγική μελέτη επιπτώσεων για το σύνολο του έργου; και αν συμπεραίναμε ότι η οριζόντια κατάτμηση -σαλαμοποίηση του έργου σε (ΠΕΡΠΟ, ξενοδοχείο και συνοδά έργα, γκολφ) καθώς και σε κάθετη (α΄, β΄ και γ΄ φάση ανάπτυξης) έγινε κατά παράβαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας με σκοπό να μην εμφανιστούν οι αθροιστικές επιπτώσεις στο φυσικό, πολιτισμικό και οικονομικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και να μην αποκτήσουν οι υπηρεσίες σαφή εικόνα για το σύνολο της επένδυσης και να οδηγηθούν σε εσφαλμένη κρίση που όμως θα δημιουργεί προηγούμενο;


Θα σας συκοφαντούσαμε κύριοι της εταιρείας;


Πρέπει να συμφιλιωθείτε με την ιδέα πως για τους κατοίκους της περιοχής η εταιρεία και εσείς οι ίδιοι δεν είστε τίποτα περισσότερο σ’ αυτή τη φάση παρά οι εισβολείς και αν κατορθώσετε να εφαρμόσετε τα σχέδια σας πάλι για τους κατοίκους, θα είστε οι κατακτητές.

Απλά δεν συμβιβαζόμαστε και δεν σας φοβόμαστε κύριοι.






Σούρπη Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΡΠΗΣ

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΟΥΡΠΗΣ

Εμείς οι κάτοικοι του δήμου Σούρπης και της ευρύτερης περιοχής διακατεχόμαστε από μεγάλη ανησυχία εξ αιτίας των επενδυτικών σχεδίων που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια και αφορούν τις Νηές.


Τα σχέδια αυτά προβλέπουν κατασκευή μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος και οικισμών καθώς και γηπέδου γκολφ διεθνών προδιαγραφών.


Το μέγεθος της όλης επένδυσης, αν αληθεύουν όσα κατά καιρούς δημοσιοποιούνται, είναι τέτοιο που μπορούμε άφοβα να πούμε πως ο βιασμός και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι περισσότερο από βέβαιος.


Και μιλάμε για μια περιοχή που όπως θα γνωρίζεται είναι απαράμιλλου φυσικού κάλλους και σχεδόν ανέγγιχτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα.


Επιπλέον για μας τους ντόπιους έχει και μια άλλη συναισθηματικότερη διάσταση αφού είναι ταυτισμένη με την ιστορία του λαού μας πέραν του ότι αποτελεί σχεδόν καθημερινό μας προορισμό για ποικίλες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα βιοποριστικές με την καλλιέργεια της ελιάς και την κτηνοτροφία ή αναψυχής με τα θαλάσσια μπάνια και το ψάρεμα.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΑΜΕ


Αντιδράμε γιατί είμαστε πεπεισμένοι πως η αχαλίνωτη ανάπτυξη που σαφώς δεν εκπορεύεται από τις ανάγκες του λαού και δεν υπηρετεί αυτές αλλά διέπεται, όπως και κάθε αντίστοιχη, από τους νόμους του κέρδους πολύ γρήγορα στρέφεται ενάντια στον ίδιο και την περιοχή του.

Αντιδράμε επίσης γιατί αυτή η έκταση (περίπου 3000 στρέμματα καλλιεργήσιμη και δασική) που τόσο επαίσχυντα και μεθοδευμένα από το μητροπολίτη Δημητριάδος πέρασε στα χέρια ξένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου ουσιαστικά άνηκε, ανήκει και θα παλέψουμε να παραμείνει στο λαό της περιοχής μας.

Αντιδράμε γιατί έχουμε μάτια και βλέπουμε και μυαλό και αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει τσιμεντοποίηση και καταστροφή της φύσης


Αντιδράμε γιατί η κατασκευή γηπέδου γκολφ διεθνών προδιαγραφών (18 οπών, 500 στρεμμάτων συν άλλο 60% σε υποστηρικτικά δομικά έργα) πέραν του ότι είναι ξένο με τα εγχώρια ειωθότα, απαιτεί οπωσδήποτε μεταλλαγμένο σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, χόρτο καθώς επίσης και τεράστιες ποσότητες αγροχημικών (φυτοφάρμακα, λιπάσματα) ασύγκριτα μεγαλύτερες και από τις ανάγκες των πιο απαιτητικών καλλιεργειών με όλες τις συνέπειες για τη χλωρίδα, την πανίδα αλλά και την υγεία των κατοίκων.


Αντιδράμε γιατί μόνο για να διατηρηθεί το αξιόμαχο του γηπέδου γκολφ εκτός των παραπάνω απαιτείται καθημερινά τεράστια ποσότητα νερού (πάνω από 5500 m3 ) ποσότητα ικανή να καλύψει τις υδροδοτικές ανάγκες πόλης μεγαλύτερης των 20000 κατοίκων σε μια περίοδο που η λειψυδρία, η ερημοποίηση και η υποβάθμιση της ποιότητας των νερών είναι όχι εκτός αλλά ήδη εντός των τειχών για την περιοχή μας


Αντιδράμε γιατί γνωρίζουμε πως η κάλυψη των παραπάνω αναγκών ή τουλάχιστον μέρος αυτών θα γίνει από τις 6 γεωτρήσεις που τις άδειες τις έχουν είδη αιτηθεί και τις περιλαμβάνουν στο φάκελο του έργου όπως επίσης και από την άντληση των πηγαίων νερών του υγροβιότοπου (λιβάρι) το οποίο ενώ δεν ανήκει στην πωληθείσα έκταση, η εταιρεία το ενέταξε στα επιχειρηματικά της σχέδια σύμφωνα με τις δηλώσεις στελεχών της και με έντυπο της.


Αντιδράμε στην πρόθεσή της εταιρείας (αν δεν είναι στάχτη στα μάτια μας) για κατασκευή συγκροτήματος αφαλάτωσης σε έναν ουσιαστικά κλειστό Παγασητικό κόλπο του οποίου τα νερά όπως είναι γνωστό, ανανεώνονται κάθε 80 με 100 χρόνια και ακόμα χειρότερα σε έναν περίκλειστο όρμο όπως είναι οι Νηές με τις, με κάθε βεβαιότητα, προβλέψιμες βλαβερές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων σύμφωνα με επίσημα και μη αμφισβητήσιμα επιστημονικά στοιχεία.


Αντιδράμε στην ενσωμάτωση-καταπάτηση δύο δρόμων πρόσβασης σε πηγάδια (μήκους περίπου 2000 m και πλάτους περίπου 40) που εξυπηρετούν τους κτηνοτρόφους και διέπονται από καθεστώς δουλείας διόδου, όπως και των πηγαδιών και της περιμετρικής έκτασης γύρω από αυτά.


Αντιδράμε στην κατασκευή δήθεν ζώνης πυρασφάλειας στην παρακείμενη δασική έκταση η οποία έχει παραχωρηθεί με καθεστώς δουλείας νομής σε κτηνοτρόφους, με απώτερο στόχο να αποτελέσει προέκταση του υπάρχοντος δρόμου και να εκτραπεί η κυκλοφορία από τον παραλιακό δρόμο «κλειδώνοντας» όλη την έκταση καθιστώντας την απροσπέλαστη «εις τους μη έχοντες εργασίαν»


Αντιδράμε επίσης στην, αποικιοκρατικής έμπνευσης, μετονομασία (δεικτικό των προθέσεων της εταιρείας) του όρμου Νηές σε όρμο Λεβάντας (από ένα φυτό που υποτίθεται φύεται στην περιοχή και που μέχρι τώρα κάνεις ντόπιος δεν απάντησε) σε μια εμφανή προσπάθεια να αποκοπεί η περιοχή από την ιστορία της


Τέλος αντιδράμε με όλη μας τη δύναμη στην απαράδεκτη προσπάθεια προσεταιρισμού κυρίως των ανέργων και της νεολαίας, με δέλεαρ κάποια θέση εργασίας, «στο μέτρο του δυνατού και της δυνατότητας εξειδίκευσης των ντόπιων εργαζόμενων» όπως οι ίδιοι ομολογούν. Σ’ αυτό όμως πολλοί είναι εκείνοι από τους κατοίκους της περιοχής που εκτός από το τυρί είδαν και τη φάκα .


Όπως επίσης αντιδράμε στις δήθεν αγαθοεργίες προς κάθε «αναξιοπαθούντα» της περιοχής γιατί γνωρίζουμε πως κάθε ενέργεια του κεφαλαίου διέπεται από το κέρδος που θα αποκομίσει από την «αγαθοεργία» του

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΣ


Εκθέτοντας σας, τις παραπάνω αντιρρήσεις μας, τις ανησυχίες και τους φόβους μας που απορρέουν από την αγάπη για την περιοχή μας και το μέλλον της, θα θέλαμε τη συμπαράσταση και τη συνδρομή σας στην προσπάθειά μας, γνωρίζοντας σας, πως η συνεχώς διογκούμενη αντίδραση των κατοίκων και των δημοτών του δήμου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής δεν διέπεται από φοβικά σύνδρομα αλλά από την αντίληψη μιας άλλου τύπου ανάπτυξης που θα εκπορεύεται από τις ανάγκες του λαού της περιοχής και θα στηρίζεται στις δυνάμεις του, θα υπηρετεί τον άνθρωπο, θα σέβεται τη φύση και θα διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές τις προϋποθέσεις μιας ισορροπημένης διαβίωσης.

«Γιατί θα είμαστε ιστορικά ανεύθυνοι αν δεν παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, αλώβητη τη φύση, αλώβητη την ομορφιά της πατρίδας μας…».


Δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά από επίσκεψη στην καμένη Πάρνηθα στις 9-4-2008