Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11/6/2009

Τηλ: Πριάγγελος Γ. (πρόεδρος) 6937148176
Παπανικολόπουλος Γ. (γραμματέας) 6972281390
Αργύρης Χρ (ταμίας) 6936674154



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΡΠΗΣ, όπως είχε προαναγγείλει με δελτίο τύπου στις 5 Μαΐου έκλεισε έναν κύκλο ενημερωτικών επαφών με Βουλευτές, πολιτικά κόμματα, νομαρχιακές παρατάξεις και νομαρχιακούς συμβούλους του νομού Μαγνησίας ενόψει της συζήτησης στο νομαρχιακό συμβούλιο για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της σχεδιαζόμενης επένδυσης στις Νηές.

Στις επί τριάντα και πλέον ημέρες των επαφών της, η ΚΙΝΗΣΗ είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους πολιτικούς παράγοντες του νομού με κάθε λεπτομέρεια για τις απόψεις της, τις αντιρρήσεις της και τις προτάσεις της.


Οι κύριοι άξονες στους οποίους κινήθηκε η ενημέρωση αφορούσαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει τις εκτάσεις όπου σχεδιάζεται να αναπτυχθεί η επένδυση, τα περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και δημογραφικά προβλήματα που θα προκύψουν εξ αιτίας της και τις προτάσεις σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται η ΚΙΝΗΣΗ τις ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων της για ανάπτυξη.


Παράλληλα ζητήθηκε από όλους τους προαναφερόμενους πολιτικούς παράγοντες να ασκήσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση προκειμένου να αποσυρθεί, στο σύνολό του, το άρθρο 31 σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, που προβλέπει απαλλοτριώσεις σε βάρος όμορων ιδιοκτησιών κατοίκων της περιοχής και μάλιστα και από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου άλλα και από φυσικά πρόσωπα. Όλοι συμμερίστηκαν τις ανησυχίες μας και τάχθηκαν αλληλέγγυοι ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου του Αντιπροέδρου της Βουλής με κορυφαίο στέλεχος της επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων 2013 αποσαφηνίστηκε πως το συγκεκριμένο άρθρο αφορούσε κυρίως τις Νηές και το έλλειμμα εκτάσεων για την κατασκευή του γκολφ.


Πρόσφατα από δημοσιεύματα πληροφορούμαστε πως θα απαλειφθεί από το σχέδιο νόμου η πρόβλεψη για απαλλοτριώσεις υπέρ ΝΠΙΔ και φυσικών προσώπων όμως η εκτίμησή μας είναι πως αυτό δεν αποτρέπει οριστικά τις απαλλοτριώσεις οι οποίες εξακολουθούν να αιωρούνται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων της περιοχής.

Για αυτό ζητάμε καθαρή λύση.

Να αποσυρθεί οριστικά κάθε πρόβλεψη για απαλλοτριώσεις οι οποίες στην ουσία, έστω και έμμεσα, θα λειτουργήσουν υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων.


Πρόσφατα και το δημοτικό συμβούλιο της Σούρπης (αφού η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ τις προηγούμενες ημέρες είχε ενημερώσει πολλούς από τους δημοτικούς συμβούλους και είχε ζητήσει μέσω των παρατάξεων της αντιπολίτευσης επείγουσα σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου) συγχρονίστηκε μαζί μας και κυρίως με τους αγανακτισμένους κατοίκους της Σούρπης οι οποίοι αντιλαμβάνονται με ταχείς ρυθμούς πως η επένδυση αυτή εξελίσσεται σε όνειδος για τους ίδιους και την περιοχή και ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 31.


Χαιρετίζουμε την έστω και όψιμη αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου αν και θα τους θυμίσουμε πως το «προλαμβάνειν, κάλλιστο του θεραπεύειν» και πως η ενημέρωση και η γνώση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.


Αυτή είναι η αλήθεια και τίποτα δεν μπορεί να την αλλάξει. Κυρίως δε οι ανέξοδοι λεονταρισμοί και οι απειλές για μηνύσεις από τα στελέχη της εταιρείας που δήθεν διαπίστωσαν πως εμείς τους συκοφαντούμε όταν λέμε την αλήθεια και εξηγούμε, πάντα με στοιχεία και βαθιά γνώση, πως το όλο εγχείρημα θα έχει μόνο έναν κερδισμένο.

Την εταιρεία

και επίσης έναν χαμένο.

Το μέλλον της περιοχής και των κατοίκων της.

Επίσης χαιρετίζουμε και αφιερώνουμε στους «αφελείς», την για πρώτη φορά δημόσια δια του τύπου ομολογία της εταιρείας για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων της που μέχρι τώρα εντέχνως και επιμελώς προσπαθούσε να αποκρύψει.


Έχουμε λοιπόν ξενοδοχείο, ιδιωτική πολεοδόμηση β΄ κατοικίας ΠΕΡΠΟ, γήπεδο γκολφ…


Και αν ρωτούσαμε γιατί δεν υποβλήθηκε όπως θα έπρεπε, ενιαία στρατηγική μελέτη επιπτώσεων για το σύνολο του έργου; και αν συμπεραίναμε ότι η οριζόντια κατάτμηση -σαλαμοποίηση του έργου σε (ΠΕΡΠΟ, ξενοδοχείο και συνοδά έργα, γκολφ) καθώς και σε κάθετη (α΄, β΄ και γ΄ φάση ανάπτυξης) έγινε κατά παράβαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας με σκοπό να μην εμφανιστούν οι αθροιστικές επιπτώσεις στο φυσικό, πολιτισμικό και οικονομικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και να μην αποκτήσουν οι υπηρεσίες σαφή εικόνα για το σύνολο της επένδυσης και να οδηγηθούν σε εσφαλμένη κρίση που όμως θα δημιουργεί προηγούμενο;


Θα σας συκοφαντούσαμε κύριοι της εταιρείας;


Πρέπει να συμφιλιωθείτε με την ιδέα πως για τους κατοίκους της περιοχής η εταιρεία και εσείς οι ίδιοι δεν είστε τίποτα περισσότερο σ’ αυτή τη φάση παρά οι εισβολείς και αν κατορθώσετε να εφαρμόσετε τα σχέδια σας πάλι για τους κατοίκους, θα είστε οι κατακτητές.

Απλά δεν συμβιβαζόμαστε και δεν σας φοβόμαστε κύριοι.






Σούρπη Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΡΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου